Rusya Dışişleri: Ortadoğu’daki durumun bölgesel bir çatışmaya dönüşme riski var
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya ZaharovaDüzenlediği basın toplantısında, İsrail’in Suriye’ye yönelik hava saldırılarının yoğunlaşması da dahil olmak üzere Orta Doğu’da kötüleşen durumun, çatışmanın bölgesel boyuta tırmanma riskini artırdığını söyledi.
Zaharova, “ İsrail’in Suriye topraklarına yönelik hava saldırılarının artmasını endişeyle izliyoruz. Bölge dışı ülkelerin Doğu Akdeniz’deki askeri manevralarından son derece kaygılıyız. Bu faktörler, çeşitli tarafların giderek artan çatışmacı söylemleriyle birlikte, çatışmanın bölgesel bir boyuta tırmanma riskini artırıyor.” söz konusu.
‘Çatışmalar olumsuz senaryoya göre gelişiyor’
Rusya’nın Filistin-İsrail çatışmasıSorunun hızlı bir şekilde çözülmesi için çabalarını sürdürdüğünü belirten Zaharova, bu vesileyle önemli bölgesel aktörlerle de temas halinde olduğunun altını çizdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bölgedeki durumun olumsuz bir senaryoya göre geliştiğine dikkat çekerken, şunları kaydetti: Eldeki verilere göre 7 Ekim’den bu yana 6 bine yakın ölüm yaşandı. Filistin ve yaklaşık 1.500 İsrailli hayatını kaybetti. Bunların sayısı 2 binden fazla çocuk . Çatışmanın bölgesel boyuta tırmanma riski de artıyor. Bu çerçevede, ateşkesin erken sağlanması, insani koridorların açılması, tahliye tedbirlerinin uygulanması ve Gazze’ye insani yardım ulaştırılmasının gerekliliğini bir kez daha vurguluyor, rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz.“dedi.
Filistin Hamas hareketinin temsilcileri Moskova’da
Zaharova, Filistin Hamas hareketinin temsilcilerinin şu anda orada olduğunu söyledi. Moskova’yı ziyaret ettiğiniDoğrularken, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın temas ve toplantıların sonuçları hakkında ayrıca bilgi vereceğini belirtti.
Hamas Siyasi Ofisi Temsilcisi Abu Merzuk başkanlığındaki bir Hamas heyetinin gün içinde Moskova’yı ziyaret ettiği açıklandı.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov daha önce Katar’da Filistin Hamas hareketinin siyasi liderleriyle bir toplantı yaptıklarını açıklamış ve tarafların rehinelerin akıbetini görüştüğünü eklemişti.
‘Erivan’ın siyasi irade göstermesi halinde Azerbaycan ve Ermenistan’ın dışişleri bakanlarını kabul etmeye hazırız’
Zaharova, Moskova Erivan’da siyasi irade varsaÜçlü zirve kapsamında Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarını ağırlamaya hazır olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: Erivan’da siyasi irade varsa biz yine de tam teşekküllü bir üçlü zirve oluşturarak Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarını Rusya’da ağırlamaya hazırız.“dedi.
‘Ermenistan’daki AB misyonu Rusya ve İran’a karşı istihbarat topluyor’
Zaharova, Avrupa Birliği’nin (AB) Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (CSDP) kapsamında kurulan AB Ermenistan Misyonu’nun (EUMA) çalışmalarını da değerlendirerek, Ermenistan’ın Ermeni tarafında yer alan bu misyonun, Azerbaycan sınırı aslında Rusya ve İran’a karşı istihbarat topluyor. , değerlendirmesini şu şekilde tamamladı:
‘Malta’daki Ukrayna toplantısının verimli ve başarılı olma şansı yok’
Zakharova 28-29 Ekim’de Malta’da düzenlenecek Ukrayna temalıUluslararası toplantının başarı şansının olmadığını belirterek, Rusya’nın katılımı olmadanBarışçıl bir çözümün ana hatlarını tartışmayı amaçlayan rastgele bir formatın kesinlikle hiçbir ‘katma değeri’ olmayacağını söyledi.
Zaharova, ” Bu tür toplantıların hiçbir şansının olmadığı açıktır. Yıllarca dış politika sınırında askeri ve siyasi konularda katı tarafsızlığı vurgulayan Malta’nın, bugün Rusya karşıtı bir faaliyete zemin bulmasıyla hiçbir ilgisi olmayan bir platform sağlamasının yazık olmadığı söylenemez. Ukrayna krizine barışçıl çözüm“dedi.
‘ABD, Japonya ve Güney Kore’nin ortak tatbikatları Kore Yarımadası’ndaki sorunu çözmeyecek’
ABD, Japonya ve Güney Kore’nin ortak tatbikatlarına değinen Zaharova, bu tatbikatların Kore Yarımadası’nın sorunlarının çözümüne yönelik bir müzakere sürecinin oluşturulmasına katkı sağlamayacağını vurguladı.
Zaharova, “ Kore Yarımadası’ndaki durumun gelişimini yakından takip ediyoruz; ABD, Kore Cumhuriyeti ve Japonya’nın buradaki askeri faaliyetlerini artırmaya devam etmesi gerilimin artmasına neden oluyor. 22 Ekim’de bir Amerikan stratejik bombardıman uçağının katılımıyla gerçekleştirilen benzeri görülmemiş üçlü hava tatbikatlarına dikkat çektik. Böyle bir güç potansiyelinin ortaya konması, Kore Yarımadası’nın sorunlarının siyasi ve diplomatik analizini amaçlayan bir müzakere sürecinin kurulmasına katkı sağlamamaktadır.“dedi.