Haber

Özgür Özel: “Burada hassasiyetimiz Hatay’ın demografik yapısının korunmasıdır”

HABER: GÜLARA SUBAŞI – KAMERA: DURSUN ALKAYA

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay’da şunları söyledi: “Bizim buradaki hassasiyetimiz Hatay’ın demografik yapısını korumak. Maalesef Hatay, tüm inançların bir arada yaşadığı ve tüm dünyaya örnek olan, iki farklı dinden, iki farklı mezhepten komşu olan bir yer. ve aynı mahallelerde farklı inançlar yaşıyor.” “Burası artık birçok insanın benzer mezarlarda yan yana yattığı bir şehir. Bu şehir ayağa kalkarken kimliğini kaybetmemeli, bu şehir ayağa kalkarken kültürel varlıklarını kaybetmemeli. Tarihi eserler Binlerce yıllık Hatay’ın gelişi güzel yapılanmalarla, kötü onarımlarla karakterini kaybetmemesi gerekiyor” dedi.

CHP Genel Başkanı Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı ziyaret etti. Ziyaret sırasında belediye çalışanları Özel’e Hatay’daki son durumla ilgili sunum yaptı. Sunumun ardından konuşan Özel, şunları söyledi:

“HATAY’IN SAĞLIK VE MİLLİ EĞİTİMLE İLGİLİ SORUNLARINI DA ÖNE ÇIKACAĞIZ”

“Kentte yaptığımız bütün temaslar gösterdi ki, nasıl ki Hatay’da kurtarma çalışmaları geç başladıysa, ilk günlerde bu konuya bir tepki varsa, enkaz kaldırma noktasında da aynı tepki veriliyordu. Sayın bakanın ağzından, ‘9 ilde enkaz tamamen kaldırıldı.’ Hatay’da enkazın yüzde 20’si kaldırıldı.” “Durumla ilgili tespitleri dinledik. Sağlık ve eğitimle ilgili çok önemli şikayetler var. Bu konuyla ilgili yeni Merkez Yönetim Kurulu üyelerimizle birlikte buradayız. Sayın Gökan Zeybek yerel yönetimlerden ve dirençli şehirlerden sorumlu ve kendisi TBMM’nin oluşturduğu komisyonda da partimizi temsil etmiş, aynı zamanda deprem kurulu başkanlığını da yapmıştır.Bu atama ile Sayın Gökan’ın iki görevi bulunmaktadır.Biri deprem bölgesindeki gözlemleri, depremin gerçekleştiği noktada koordine etmektir. Deprem sonrası travmayı ortadan kaldırmakla görevli, bir yandan da yönettiğimiz tüm şehirlerde ve yönetmeyi hedeflediğimiz şehirlerde dayanıklı şehirlerin gelişmesinden sorumlu.Çok değerli bir vizyon belgesi paylaşacak.Hiçbirimiz bunu kaçırmamalıyız. Yerel seçimlere giderken gündem… Yarından itibaren İlimizde Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sorumlu başkan yardımcılarımız Zeliha Şahbaz ve Suat Özcağdaş’ı atayacağız. Hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin sorunlarıyla ilgilenecekler, raporlayacaklar, basın açıklaması yapacaklar, eğer gelirlerse gelecek hafta grup toplantıma getirecekler. Hatay’ın sağlık ve milli eğitim sorunlarına da değineceğiz.

“HATAY’DA 10 KİŞİDEN 9’UNUN SOKAKTA, ÇADIRDA VEYA KONTEYNERDE BIRAKILDIĞI BİR İLK YIL YAKLAŞIYOR”

Sunumun borç kısmı çok dokunaklı, devletin bu konuda üzerine düşeni yapması gerekiyor. Hatay Belediyesi depremden sonra bu tür gelir kayıpları ve olağanüstü harcamalarla karşı karşıya kaldı. Belediye bu gücüyle bunu kaldıramaz. Bu maliyetler sürdürülebilir değildir. Belediyelerin giderlerinde meydana gelen olağanüstü artış ve deprem zararları sonrasında gelirlerinde meydana gelen olağanüstü azalma nedeniyle kamunun sorumluluğuna ilişkin bir yasa teklifinde bulunalım. Hatay’ı gündemde tutmaya devam edeceğiz. Hatay’ın 255 bin konuta ihtiyacı var. Ancak şu ana kadar 32 bin konutun ihalesi yapıldı. İnşaatın başlangıcı bundan çok daha düşük. Başkanın ağzından dev bir devlet sözü çıkıyor: ‘Deprem konutlarını bir yılda bitirip teslim edeceğim’. İnsanlar yetki verdiklerinde ona inanıyorlardı ve ondan etkileniyorlardı. En iyi ihtimalle 10 Hataylıdan 9’unun sokaklarda, çadırlarda ya da konteynerlerde bırakıldığı bir ilk yıl yaklaşıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda kamuoyuyla paylaşacağı diğer başlığa yakışmadığını düşünüyorum. Seçim öncesi bir sürü yalan, dezenformasyon ve karalama kampanyasıyla uğraşırken, Türk milletine depremzedelere verdiği sözleri tutmamasını şikayet ediyoruz. Bu konunun takipçisi olacağız. Bir yılda bitiremezsin, birkaç ay sürer, hepsini bitiremezsin, yüzde 80’ini bitirebilirsin, buna söylenecek bir şey yok. İhaleler 10’da 1 ise burada büyük bir sorun var demektir.

“ATOM BOMBASI DÜŞTÜ…”

Yıldız Teknik Üniversitesi gibi bir üniversiteden 122 bilim insanı ile çalışmak çok önemli. Geçmişteki tüm yönetimler bunu dikkate alsaydı Hatay’daki durum yine canımızı acıtırdı ama böylesine felaket bir atom bombasının düştüğü durumdan farklı olurdu. Ekrem lider ilk günden beri her şeyi yaptı. Ekrem lider deyince aklınıza kırmızı yeleğiyle sizinle olan çabası geliyor. Sadece Ekrem liderinin bugüne kadar başardıkları değil; Hatay’a getirdiğiniz Hatay Planlama Merkezi ve İstanbul Planlama Ajansı (İPA) çok güzel bir örnek. IPA’nın çalışmalarını gördükçe son 25 yılda ne kadar çok şey kaybettiğimize üzülüyorum. İstanbul çok şey kaybetti. Bunca acının ardından Hatay için değerli bir kazanç. Hatay’ın geleceği için dirençli bir Hatay’ın inşası açısından son derece değerli.

“BURADAKİ HASSASİYETİMİZ HATAY’IN DEMOGRAFİK YAPISININ KORUNMASI”

Buradaki hassasiyetimiz Hatay’ın demografik yapısının korunmasıdır. Hatay, tüm inançların bir arada yaşadığı, tüm dünyaya örnek olacak şekilde, iki farklı dinden, iki farklı mezhepten, farklı inançtan komşuların aynı mahallelerde yaşadığı bir şehir. Ne yazık ki birçoğu artık aynı mezarlarda yan yana yatıyor. Bu şehir ayağa kalkarken bu kimliğini kaybetmemeli, bu şehir ayağa kalkarken de kültürel varlıklarını kaybetmemeli. Hatay’ın binlerce yıllık tarihi eserlerinin rastgele inşaatlar ve kötü onarımlar nedeniyle karakterini kaybetmemesi gerekiyor. Bu konudaki hassasiyetimizi bir kez daha vurguluyoruz. Hatay’ı seviyoruz. “Siyasi görüşü ne olursa olsun Hatay’a hizmet eden, Hatay’a el uzatan herkese teşekkür ediyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu