İhracatçılardan yeni asgari fiyat açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2023’ün ikinci yarısında geçerli olacak asgari ücretin brüt 13 bin 414 lira, net 11 bin 402 lira olacağını bildirdi.
İhracat birlikleri temsilcileri yaptıkları açıklamalarda yeni asgari ücret rakamına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“BEKLENTİLER KARŞILANDI”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Yardımcısı ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Tecdelioğlu, “Enflasyonda beklentileri karşılayan bir artış oldu. Bu artışın çalışanlarımızın yaşam koşullarının iyileştirilmesi açısından da olumlu olduğunu, iç pazara da hareketlilik getireceğine inanıyoruz” dedi. sözlerini kullandı.
“ÜRETİM MALİYETLERİNE GÖRÜNMEYEN ETKİLERİ OLACAK”
İstanbul Dokuma ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, asgari fiyat artışının hayırlı olmasını dilediğini belirterek, yapılan zammı çalışanların refah düzeyini yükseltici bulduklarını söyledi. değerli, ancak bu artışların kaçınılmaz olarak patron tarafında üretim maliyetlerine etkisi oldu.
Öksüz, “Bu nedenle tüm tarafların ortak yaklaşımı ile çalışanlarımızın refahını artıracak bir çözüm beklediğimizi, işverenlerimizin artan üretim maliyetleri sonucunda küresel rekabet gücünün göz ardı edilmediğini vurgulamak isterim. .” sözlerini kullandı.
“PRİM DESTEK 100 TL’YE ÇIKARTILMALI”
Bir diğer konu olarak deprem bölgelerinde tam kapasite faaliyete geçemeyen işletmelerin olduğunu kaydeden Öksüz, söz konusu bölgede istihdamı artırmak için işçilerin ödediği vergilerden kesinti yapılmaması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: çalışan başına 500 TL olarak sağlanan prim ekinin 1.000 TL’ye çıkarılması, emek yoğun segmentlerin rekabet gücünü artıracaktır.
“ENFLASYON DEVAM ETTİKÇE ARTIŞLARIN ETKİSİ AZALIYOR”
İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, “Yeni asgari ücretin hayırlı olmasını diliyorum. İhracatçılar olarak döviz kurlarında artış bekliyoruz. Döviz kuru durup enflasyon yükseldiğinde bu kez fiyatı sabitlemekte zorlanıyoruz. Maliyetlere yetişemiyoruz. Enflasyondaki artışın devam ettiği noktada zam etkisinin azalacağını düşünüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yürütme Konseyi Başkanı İnanç Karaca, çalışanlar ne kadar güçlüyse üretim de o kadar güçlü ama asıl sorunun enflasyon olduğuna dikkat çekti. Karaca, “Enflasyonun çözülemediği noktada asgari ücret artışları, dünyada durgunluğun yaşandığı bu ortamda işverenin maliyetlerine yansıtamayacağı bir kalem, çalışanı ise bir süre memnun kalacağı bir hamle olarak kalacak.” geçici bir süre.” sözlerini kullandı.
İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler ise yeni asgari fiyatın hayırlı olmasını dileyerek, bu artışla birlikte enflasyonun da kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.
Diler, “Bu şekilde yapılan artışın da karşılığını bulacağına inanıyorum. Bunların dışında ihracatçılar olarak döviz kurlarında artış olması gerektiğini söylememiz gerekiyor. Şunu da belirtmeliyim ki biz ihracatçılar olarak israf ediyoruz. Döviz kurlarının uzun süredir aynı kaldığı bir ortamda artan TL maliyetleri, ancak üreticiler olarak artan TL maliyetlerimizi dikkate almanın büyük değer taşıdığına inanıyoruz.” sözlerini kullandı.